KAKO DA OTVORIM FACE BOOK NALOG ?

U nekoliko narednih lekcija pozabavićemo se Face Book-om. Spojićemo to naravno i sa našim dosadašnjim trudom oko bloga i SEO tehnika tako da sve počinje polako da dobija formu sistema koji smo vam predstavili još ranije. Ako ste radili neku pretragu skorije na Google možda ste primetili da se među rezultatima pretraga nalaze i Face Book  stranice.

Oko 50% polaznika nema još uvek otvoren nalog na Face Book-u. Otvoriti nalog je u stvari najlakše od svega, ali kreirati nalog tako da ima vrednost po vaš internet posao je nešto što mnogi ne znaju.

Oni koji sve isprate dobiće i nekoliko lekcija na temu FACE BOOK GROUPS ( grupe ) i

FACE BOOK PAGES ( stranice ) i njihove koristi po pitanju IM.

Ako ispratite ovih prvih par „dosadnih“ lekcija biće vam više nego jasno kako da ih dobijete.

Ovo kažem zbog onih koji imaju odavno profil na FB i verovatno će preskočiti ove lekcije jer smatraju da znaju. Jedan deo polaznika naravno i zna, ali ima mnogo više onih koji i ako imaju FB nalog još uvek ne vide FB u svetlu IM. Savetujem vam zato da ne preskočite ni ovih prvih par lekcija i gde god uočite da na nešto do sada niste obraćali pažnju uradite izmene odmah. To je u vašem najboljem interesu.

Naime FACE BOOK PAGES i FACE BOOK GROUPS imaju bezbroj mogućnosti koje vam stoje na raspolaganju za uspešan internet marketing.

Verujem da niste ostali ravnodušni prema benefitima koje nam pružaju društvene zajednice.

Zaključak je jednostavan: videli vi sebe ili ne u tom „Face Book ludilu“ činjenica je da ne možete ignorisati potrebu da budete tamo. Hoću da vam skrenem pažnju na to da je jako lako povesti se za svim tim marketinški odlično osmišljenim ponudama koje nagone neke ljude da po 5-6 sati dnevno provedu na Face Book-u igrajući omiljenu igricu. Vi ne treba da postanete deo toga i morate se odupreti takvim ponudama. Koliko god da možda sada tvrdite da je nemoguće da i vas zahvati isto to „ludilo“ verujte znaju kako da vas privuku u sve to.  Zato pamet u glavu da ne biste došli u situaciju da gubite vreme na Face Book-u umesto da ga pametno koristite.

  • morate imati nalog na svim vodećim društvenim zajednicama ako želite da se bavite IM
  • morate ostati disciplinovani po pitanju korišćenja svog najdragocenijeg resursa – vremena.

Face Book je dobro lokalizovan i podržani su i ex-yu jezici. Ipak smo rešili da vas provedemo kroz ceo proces putem lekcija. Evo i zašto: u narednoj lekciji govorićemo o podešavanju naloga kako bi bio dobro povezan sa ostalim našim magnetima i kako bi bio dobro podešen na pretragama na Face Book-u. To bi bilo nešto kao SEO tehnike za Face Book, kao što smo videli u slučaju pretraživača ( Google ). Vi želite da vas ljudi nađu, zar ne? Mnogi od polaznika koji odavno imaju nalog na Face Book-u nisu to odradili jer do sada nisu uvideli zašto je to podešavanje naloga toliko bitno i kako ga treba uraditi, te šta je to Face Book SEO. Tako, iako imaju odavno svoje web sajtove, forume, blogove u njihovim FB profilima se ti podaci ne nalaze. Toliko o iskustvu na Face Book-u po pitanju IM. Zato je preporuka da i oni koji imaju odavno FB nalog pročitaju naredne lekcije.

Ok, idemo. U ovoj lekciji – kako otvoriti FB nalog.
Napomena: kliknite na bilo koju sliku i otvoriće vam se u novom prozoru uvećana.

Adresa na kojoj ćete otvoriti nalog odnosno sledeći put ulogovati kada ste jednom otvorili nalog je www.facebook.com

Na stranici koja vam se bude otvorila imate na dnu znak >> kao na slici. Kliknite na njega i možete promeniti jezik na kojem će vam se ubuduće prikazivati jezik Face Book okruženja ( interfejs ). Ako niste dobri sa engleskim jezikom izaberite vaš maternji jezik.

KLIKNITE NA SLIKU DA JE POGLEDATE UVEĆANU

KLIKNITE NA SLIKU DA JE POGLEDATE UVEĆANU

Ako sa početne strane želite da promenite jezik otvoriće vam se novi prozor gde možete izabrati neki drugi jezik.

KLIKNITE NA SLIKU DA JE POGLEDATE UVEĆANU

KLIKNITE NA SLIKU DA JE POGLEDATE UVEĆANU

Na primer srpski, hrvatski itd.

KLIKNITE NA SLIKU DA JE POGLEDATE UVEĆANU

KLIKNITE NA SLIKU DA JE POGLEDATE UVEĆANU

KLIKNITE NA SLIKU DA JE POGLEDATE UVEĆANU

KLIKNITE NA SLIKU DA JE POGLEDATE UVEĆANU

Kada ste izabrali jezik na kojem želite da koristite Face Book unesite podatke za prvu prijavu i otvaranje vašeg naloga.

Kada završite kliknite na Sign Up.

KLIKNITE NA SLIKU DA JE POGLEDATE UVEĆANU

KLIKNITE NA SLIKU DA JE POGLEDATE UVEĆANU

Sada dolazite na sledeću stranicu gde treba da unesete „čudan tekst“ 🙂 koji služi da se Face Book nalozi ne otvaraju automatski pomoću softvera. Zašto bi to neko radio? Kada toga ne bi bilo spameri bi automatski mogli da otvore hiljade naloga u svrhu slanja reklamnih poruka drugima. Ujedno rasipaju Face Book resurse sem što uznemiravaju druge korisnike. Ponekad je i ljudima teško da pročitaju tekst, ali možete kliknuti gde pokazuje strelica na slici da vam se ponudi drugi tekst. Kada završite kliknite na Sign Up. Ako ste pogrešili kod unosa teksta ne brinite dobićete novi tekst.

KLIKNITE NA SLIKU DA JE POGLEDATE UVEĆANU

Nakon klika na Sign Up otvara vam se nova stranica. Face Book vam nudi da automatski pristupi vašem mail nalogu sa kojim ste se registrovali ( u mom slučaju Gmail, vi možda koristite Yahoo ili neki treći mail program ). Savetujem da prihvatite jer ćete automatski pozvati sve ljude sa kojima ste komunicirali putem mail-a da vas stave za prijatelja na FB. Oni koji nemaju još nalog FB će pozvati da se registruju i da vas nađu na FB. Face Book ovde u stvari proverava sve mail adrese u vašem mail nalogu da li postoji nalog u FB sistemu sa tom mail adresom. Ova opcija vam štedi vreme no ako ne želite to sada možete preskočiti ovaj korak („Skip this step“ ) i uraditi kasnije.

KLIKNITE NA SLIKU DA JE POGLEDATE UVEĆANU

Ovde možete uneti neke dodatne informacije o sebi. Ako ih unesete Face Book će vam preporučiti osobe koje možda poznajete. Na primer one koji su išli na isti fakultet ili u istu srednju školu. Savet je da popunite to sada, ali možete i preskočiti ( „Skip“ ) i ostaviti za kasnije.

KLIKNITE NA SLIKU DA JE POGLEDATE UVEĆANU

Postavite svoju sliku. Pošaljite sliku sa svog računara ili ako imate web kameru napravite sliku sada. Takođe možete ostaviti i za kasnije. Dobro je da odmah postavite sliku jer će vas prepoznati osobe kojima ste poslali poziv za prijatejstvo.

KLIKNITE NA SLIKU DA JE POGLEDATE UVEĆANU

Dobrodošli u vaš Face Book nalog. Dobijate opciju da dopunite podatke o sebi. Svi ti podaci su važni kako bi vas Face Book lakše povezao sa drugima koji vas možda poznaju. Nije baš preporuka da na početku dodajete kao prijatelje osobe koje ne poznajete zaista ili ste makar u nekakvom kontaktu sa njima van Face Book-a. Ne moraju te osobe biti baš vaši najbliži prijatelji može biti i neko ko je išao u istu školu sa vama u neko drugo odeljenje pa ste se prepoznali po slici. Što više podataka ovde navedete to ćete se lakše spojiti sa drugima putem Face Book-a. Kasnije se liste prijatelja lako proširuju preko prijatelja vaših prijatelja, drugih korisnika sa kojima ćete početi druženje itd. U ovom primeru tri prethodna koraka su preskočena na „Skip“ ( slika, podaci o vama, prijatelji u mail nalogu ) pa nam Face Book nudi da to uradimo sada, kao i još neka dodatna podešavanja.

.

KLIKNITE NA SLIKU DA JE POGLEDATE UVEĆANU

U roku od par minuta dobićete mail za potvrdu vašeg naloga. Na ovaj način se štitite od toga da neko sa vašom mail adresom otvori sebi FB nalog. Otvorite vaš mail box. U mom primeru ja sam se prijavio sa mail-om netobuka@gmail.com vi možete koristiti bilo koji drugi mail servis.

KLIKNITE NA SLIKU DA JE POGLEDATE UVEĆANU
KLIKNITE NA SLIKU DA JE POGLEDATE UVEĆANU

Otvorite mail od Face Book-a. U njemu je link na koji treba da kliknete da potvrdite svoj nalog. Otvoriće vam se nova stranica. Ako vas vaš internet pretraživač pita za dozvolu da otvori tu drugu stranicu kliknite na DOZVOLI ( ALLOW ). Možda vam FB zatraži da unesete i kod koji su vam poslali u istom mailu.

KLIKNITE NA SLIKU DA JE POGLEDATE UVEĆANU
KLIKNITE NA SLIKU DA JE POGLEDATE UVEĆANU

Za ovu lekciju je to dovoljno. U gornjem desnom uglu imate opciju da se privremeno odjavite. Zapamtite – uvek se prvo odjavite nikada nemojte samo zatvoriti prozor u svom internet pretraživaču!

KLIKNITE NA SLIKU DA JE POGLEDATE UVEĆANU

Kada sledeći put hoćete da pristupite vašem nalogu idete ponovo na www.facebook.com i unesete svoju mail adresu sa kojom ste se registrovali i šifru.

KLIKNITE NA SLIKU DA JE POGLEDATE UVEĆANU

U sledećoj lekciji ćemo malo urediti naš profil da bude dostupniji preko pretrage na Face Book-u i zanimljiv drugim korisnicima.

Advertisements