ŠTA JE INTERNET MARKETING I ŠTA MI JE SVE POTREBNO DA RADIM TAJ POSAO ? ISTINE I ZABLUDE.

Već smo pisali nešto o tome ali ćemo sada podvući neke stvari na temu opreme, programa, znanja koje vam treba za uspešan rad na internetu i bavljenje internet marketingom.

Nije zaista potrebno mnogo toga od opreme. Kada pogledate ovaj članak ispada da će vam trebati mnogo toga, ali nije tako. Članak je dugačak da bi vam sve lepo pojasnio u detalje da se ne saplićemo više oko toga i ponavljamo kroz lekcije. Zato ovo pročitajte jer neće se ponavljati. Taksativno složeno to bi bilo desetak stavki pri čemu plaćene verzije imaju i kvalitetne besplatne zamene sem računara koji su danas sve jeftiniji.

Gde god u ovom tekstu vidite reči koje su prikazane plavo i podvučeno, kao ovo to je link koji vas vodi na drugi sajt, gde možete preuzeti neke korisne programe.

Pošto čitate ovaj blog znači da praktično imate 99% onoga što vam treba u smislu opreme i programa i jedino još fali neko znanje, vežba i ponekad dobar savet. Šta to vi već imate: računar sa internet konekcijom, operativni sistem ( Windows ili Linux ) i internet pretraživač ( neki od ovih Firefox Mozilla – besplatan, Internet Explorer – dolazi uz Windows OS i nije besplatan, Google Chrome – besplatan ili neki drugi … ).

Da biste se uspešno bavili internet marketingom NISU vam potrebni nikakvi skupi programi niti neka specijalna tehnička znanja.

Najveća opasnost po početnike u oblasti internet marketinga vreba baš zbog nekih predrasuda koje dovode do lakog odustajanja još pre početka. Evo kako stvari stoje kroz par primera.

Mnogi ( pogrešno ) pomisle da u internet marketing spada na primer Web dizajn. U internet marketing spada mnogo toga drugog pre web dizajna. Web dizajn je posao kao i svaki drugi i nema nikakve veze sa internet marketingom. Web dizajnerima su, osim smisla za dizajn, potrebni posebni programi za video obradu da izrade efektne video prezentacije sa specijalnim efektima kakve viđate na TV-u, da izrade Flash animacije itd. za šta se na primer može koristiti Adobe paket koji košta puno. Potrebno je i dosta znanja da bi se on uspešno koristio a i ti kursevi koštaju puno. Vama to ne treba.  Dobar dizajner može da naplati i par hiljada EUR da uradi posao dizajniranja nekog sajta, uključujući i logoe, stranice, vodeći računa i o preglednosti, lakoći korišćenja sajta i mnogo drugih stvari. I sve to zahteva vreme. Za dobar posao u ovoj oblasti potrebno je i po 2-3 meseca maltene dano-noćnog rada da bi se sve uradilo kako treba. A ni zarada, za naše uslove, nije loša. Opet, web dizajn je posao kao i svaki drugi i nema nikakve veze sa internet marketingom. Sa aspekta internet marketinga biti web dizajner je isto kao i biti bilo šta drugo – recimo da pravite drvene bačve pa želite da ih ponudite i preko interneta. Da nas ne shvatite pogrešno ne poredimo ove dve struke, već samo želimo da istaknemo jednom za svagda da web dizajn i internet marketing nisu isto. Web dizajner, bilo da je to pojedinac ili firma, može koristiti metode internet marketinga da bi promovisao sebe i svoje umeće i došao do novih klijenata. No ako ne zna metode internet marketinga i pored svog umeća po pitanju dizajna biće manje plaćen, imaće manje posla jer ne zna kako da postigne da ga klijenti nalaze sem da on traži njih. Jasno je da ćete bolje naplaćivati kada klijenti traže vas nego kada vi njih vučete za rukav. Jedino što je tačno to je da neko ko se bavi web dizajnom bolje poznaje same računare, internet terminologiju, engleski jezik pa će verovatno brže naučiti metode internet marketinga nego neko ko pravi buriće, računar je kupio prekjuče a juče uveo internet. Verovatno da hoće, ali u praksi često i neće jer su početnici disciplinovaniji, ne zamagljuju pogled i ne razmišljaju sa pred ubeđenjem „ma znam ja to“ nego slušaju, prate, uče i rade.

Web programiranje tj. sama izrada sajtova takođe nema veze sa internet marketingom.  Van onoga što se može naći na mahom besplatnim servisima za izradu sajtova i blogova sa grafičkim uređivačima ( editorima ) koje svaki početnik može lako da nauči i da koristi, kao što su Word Press ili Blogger, nekada je potrebno uraditi na primer on-line baze podataka specifične namene, posvetiti pažnju i bezbednosti tih baza itd.  za šta je neophodno unajmiti profesionalnog programera koji te vaše specifične potrebe može da pretoči u program koji se izvršava na web-u.  No programer koji dobro poznaje HTML, PHP, JAVA, baze podataka ( na primer SQL ) … je struka za sebe i nema nikakve veze sa internet marketingom. Ima previše dobrih programera koji iako bolje od ikoga znaju kako rade računari, kako „rade programi“, kako „radi“ internet, nemaju uspeha jer ne znaju internet marketing, te time ne znaju kako da klijenti nađu njih i dobiju posao. I ovi poslovi su plaćeni ali spadaju u teške poslove jer je ponekad neophodno i 2-3 meseca dano-noćnog rada da bi se isprogramilo sve što klijent želi. Pri tome programerima su neophodni programi koji služe pisanju drugih programa a ti paketi mogu dobrano da koštaju i takođe treba vremena da naučite da ih koristite. Ko će biti uspešniji po pitanju internet marketinga – programer ili onaj ko pravi buriće ? Logično bi bilo – programer, ali u praksi je češće – majstor za buriće. Iz razloga istih kao kod web dizajnera – slabo usvajanje ovih veština zbog lakonskog gledišta „ma znam ja to“. Na primer „ma šta sad oni meni o Face Book-u kada ja pišem aplikacije za Face Book“ i ne pročitaju u stvari ono što im se nudi kao znanje koje se svodi na  „Ok, ti pišeš aplikacije za Face Book jer poznaješ programsko okruženje Face Book-a ali da li umeš da popularišeš te aplikacije i da od toga zaradiš, tj. znaš li kako da na Face Book-u izreklamiraš to što radiš a da za to i ne platiš ?“

U grupu zanimanja u koju laici često pogrešno svrstavaju internet marketare su razni majstori i stručnjaci za umrežavanje, za bezbednost mreža, za popravku računara itd. To su takođe samo različite uslužne struke nastale razvojem računara ali ne automatski i stručnjaci za internet marketing. Mada naravno i to mogu postati kao i svako drugi. Ili ne postati kao i svako drugi.

Dakle, razni poslovi vezani za računare i „ono oko njih i u vezi sa njima“ nemaju nikakve veze sa samim internet marketingom. Internet marketing daje metode koje omogućavaju svakome da populariše svoj posao i ideje među ljudima koji se samo služe računarima kao sredstvom za komunikaciju. Koristiti računar kao sredstvo je jedno, znati ga u prste je struka za sebe. Slično kao što se mobilni telefon koristi za komunikaciju među ljudima i to što je neko programer aplikacija za mobilne telefone, ili inženjer koji ih projektuje ne znači da je stručnjak za komunikaciju sa ljudima preko mobilnog telefona. Internet je samo sredstvo kao što je i televizija i nekada radio samo sredstvo koje koristite da reklamirate sebe, posao, ideju. Ako ste stručnjak za TV tehniku i održavate emisione repetitore kakve to veze ima sa uspešnim promovisanjem nečega putem te iste televizije ?

Kada ste web dizajner, programer, inženjer vi u stvari najčešće radite za drugoga. Ono što je retkost to je da programer zna sem programiranja i internet marketing pa sa uspehom radi za sebe, kao na primer ovi momci.

Internet marketing nam omogućava ne samo da radimo za sebe već i  da drugi rade za nas, a vi i sami znate kakva je raspodela zarađenog novca. Jedna od metoda sasvim solidne zarade na internetu svodi se na:

– nađi putem interneta programera iz Kine ili Indije ( svi govore engleski ) koji će ti uraditi neku zanimljivu aplikaciju, mali programčić koji drugima može biti potreban. Programerima iz ovih zemalja možete platiti i on-line a tarife su im niske,

– napravi internet marketing kampanju i počni da prodaješ taj program.

Mislite da je to retkost ? Varate se, mnoge korisne aplikacije od par USD su nastale baš ovako i preuzete su desetinama hiljada puta! Pri tome stvarni autor je ostao u senci. Da, da život nije fer – prema onima koji ne znaju da ga žive.

Ko tu radi a ko skida kajmak ? Ni jedno ni drugo nije lako. Programer je napisao aplikaciju za dva dana, ali je prethodno morao da recimo završi fakultet da bi to umeo. Vi sa druge strane niste završavali programerski fakultet ali će vam za uspešnu internet promociju programa trebati više od dva dana rada. Mislim da ipak vi skidate kajmak jer programeri najčeće više vole 50-100 USD „odma’ na gomili“ nego na primer 30% od 10.000 USD ali kada ih bude, ako ih bude. Da bi ih bilo ne treba da budete programer već stručnjak za internet marketing, programera imate za male pare.

Iako su programeri, web dizajneri, inženjeri plaćeni i traženi to su poslovi gde „vi sve morate svojom rukom“. Ako nemate posao, ako ste na odmoru, ako ste iz bilo kog razloga odsutni i sprečeni da radite a radite kao programer preduzetnik ( „freelancer“ frilenser )  vi ne zarađujete. Ako radite za platu vi zarađujete praktično uvek isto bez obzira koliko posla obavili.

Internet marketing omogućava da zarađujete novac i kada vas „nema“, na primer neko može naručiti vaš video kurs o tome kako se kao hobijem baviti slikanjem. Nekog to zanima i voljan je da plati 20-30 dolara za vaš elektronski video vodič  ( video book ) na tu temu. Potom po plaćanju automatski bude prosleđen na stranu gde preuzima video serijal. Koristi i kako prolazi video po video piše vam mail sa izrazima zahvalnosti što ste napravili tako dobre video lekcije koje su mu pomogle da ostvari davnašnju želju i dok ste vi na odmoru recimo. Ceo sistem se može staviti u funkciju potpuno on-line. Kada ga jednom postavite i potom „uključite“ na dalje radi bez ijednog vašeg „klika“ ili aktivnosti: naplata, preuzimanje, pa čak i podrška i dodatna edukacija nakon toga putem autorespondera. Kao i nova ponuda onog trenutka kada je stvorite – jednom kupac uvek kupac. I za to su potrebna neka znanja i neka umeća ali se ona mogu naučiti za 5-6 meseci gledano od nivoa početnika. Dobar programer najčešće ima završen fakultet ( a i klijenti to traže kako bi bili sigurni da on to zna ), taj fakultet ga je debelo koštao i novca i brojnih odricanja, trajao godinama a pri tome u tu se oblast kao ni u druge ne ulazi tek tako već se radi o ljudima koji su još u osnovnoj – srednjoj školi imali interesa za to.  Vi sad uporedite ova dva pristupa zarađivanja hleba, troškove i odricanja dok se dođe do rezultata kao i mogućnosti koje se potom pružaju.

Kada je sada jasno da nećemo učiti HTML, PHP, ADOBE paket, elektroniku i gomilu drugih komplikovanih stvari, kao i ZAŠTO NEĆEMO – jer nam ni ne treba, možemo ukratko da nabrojimo šta nam onda treba da bi uspešno radili na internetu:

– RAČUNAR. Bilo koji računar, ne mora biti ništa posebno, ipak poželjno ne stariji od 7-8 godina. Ne trebaju vam ovi najnoviji 64-bitni računari. Naravno, što je računar bolji sve će raditi brže. No ono što želimo da kažemo – internet marketing nije nastao juče pa da vam treba model računara baš od juče.

– OPERATIVNI SISTEM. Sasvim vam je dovoljan stari dobri Windows XP sa Service Pack 3 koji je počeo još 2001. godine, dakle ništa novo i posebno pa će i na starijim računarima raditi brzo i pouzdano. Umesto njega možete koristiti i bilo koju verziju LINUX-a koja je besplatna. Većina LINUX operativnih sistema ( OS ) su besplatni kada je reč o kućnoj pa i poslovnoj primeni, osim LINUX verzija specijalne namene – na primer verzije koje pokreću specijalizovane servere kod internet provajdera, velike baze podataka itd.

Verzija LINUX-a koja se vrti na milionima kućnih i poslovnih računara, ima razvijenu podršku i brojne besplatne programe zove se UBUNTU.  Možete ga preuzeti sa sajta SRPSKE UBUNTU ZAJEDNICE ili sa sajta HRVATSKE UBUNTU ZAJEDNICE. Na oba sajta imate i pregršt informacija i pomoć. Ukratko ako ste ikada seli za računar, a jeste, trebaće vam par dana svega da se naviknete jer je grafičko korisničko okruženje lako za snalaženje, skoro pa i da nećete uočiti razliku u odnosu na Windows ali ćete uštedeti za licencu jer je LINUX UBUNTU besplatan.

Microsoft operativni sistemi nisu besplatni ali se mogu dobiti uz kupljeni računar sa licencom za stvarno dobru cenu, tu su i popusti za studente i vlasnike malih biznisa, nadogradnje sa ranijih licenciranih verzija na nove po promo cenama itd. Licencirani operativni sistem ima prednost u redovnim nadogradnjama koje besplatno dobijate od Microsofta. Time dobijate nove funkcionalnosti, ispravku grešaka ( bagova „bug“ ), bezbednosnih rupa koje su hakeri u međuvremenu otkrili i najvažnije „mirnu savest“ koju donosi legalnost sa sobom. Još uvek je visok procenat nelegalnih ( krekovanih ) kopija na našim prostorima u odnosu na razvijene zemlje, mada ni tamo nije baš zanemarljiv iako je dva-tri puta niži. Razlog je besparica, no kao i svugde „kad ne platiš na mostu, platićeš na ćupriji“ pa razmotrite nabavku legalnog OS-a ili LINUX kao odličnu zamenu. Kao što sam napisao pri kupovini računara neki prodavci nude računar bez OS-a, a neki imaju saradnju sa Microsoftom i mogu vam ponuditi OS sa licencom za malu doplatu u odnosu na punu cenu. A tu je uvek na raspolaganju i neka od verzija LINUX-a koje su u međuvremenu uznapredovale tako da se danas sve radi u grafičkom okruženju koje jako podseća na Windows što početnicima koji imaju nekakvo iskustvo sa Windows-om olakšava snalaženje i prelazak na besplatni LINUX.

– INTERNET KONEKCIJA. Danas su popularne varijante povezivanja na internet: kablovski internet, ADSL internet, Wireles ( bežični ) internet. Sve je to jedan isti internet radi se samo o tehničkom aspektu kako se povezujete na internet. Vama je značajna brzina veze i što brže to bolje, ali i nešto skuplje. No i na sporijem računaru možete raditi ali na sporoj internet vezi teško, zato u to uložite. Sve te veze su u kućnim uslovima asimetrične – brže skidate sa interneta ( download ) nego što šaljete na internet vaše sadržaje ( upload ). Bitna je i brzina slanja ( upload ) jer ćete slati fajlove sa svog računara na svoj blog, sajt itd. Zatim slaćete video na YouTube recimo. Kada razgovarate sa nekim preko Skype-a vi sem što imate prijem kada sagovornik priča ( download ) imate i slanje kada vi pričate ( upload ). Kada držite webinar vi isto imate audio ( vaš govor ) koji je u stvari slanje sadržaja ( upload ) kao i prezentaciju ( slike ) koje šaljete. Kada ste sa nekim na video pozivu ( na primer Skype video call ) ili na webinaru sa videom tada imate sem glasa i sliku koju šaljete. Zato je bitno da tražite paket sa što većom upload brzinom a koji vama nije preskup, download brzine nisu problem uvek su nekoliko puta veće od upload brzine u istom paketu. Minimum za download: 1024 kb/s ( „1024 kilo bita po sekundi“ ) što se isto izražava i kao 1 Mb/s ( „jedan mega bit po sekundi“ ) i minimum za upload 256 kb/s a poželjno barem 512 kb/s. Brzinu vaše veze možete proveriti na ovom sajtu. Ako nije barem 1024 / 256 onda kontaktirajte svog internet provajdera da pojačate paket.

– ANTIVIRUS PAKET. Odličan a besplatan antivirus paket je AVG Anti Virus. Tačnije nisu sve opcije besplatne ali ona koja jeste radi odlično i to vam je tako kod mnogih AV programa. Imate ih još dosta kao na primer Avast, Avira, Microsoft Security Essentials koji je besplatan ali naravno morate imati legalnu kopiju nekog od Microsoft OS i mnogi drugi. Nikada nemojte instalirati više od jednog antivirus programa na svoj računar jer će stvoriti problem jedan drugome i možda vam blokirati računar. Pre nego promenite antivirus program deinstalirajte stari.

– ADOBE FLASH PLAYER. To je besplatan program koji omogućava prikaz multimedijalnih sadržaja na internetu. Bez njega vam se možda neće otvoriti neki video uz natpis da vam nedostaje flash player. Takođe omogućava programima na internetu ( aplikacija koja se izvršava na nekoj web stranici ) da pristupe vašem mikrofonu ili web kameri što vam je neophodno kada držite webinare recimo. Može se preuzeti sa oficijelnog Adobe web sajta.

– JAVA DODATAK.  Takođe besplatan program ( dodatak ) koji omogućava da se u vašem internet pretraživaču izvršavaju drugi on-line programi koji su napisana u JAVA programskom jeziku. Koristi se naširoko, na primer kod on-line programa za obradu slika gde se prvo učita mala java aplikacija koja je u stvari program za obradu slika. Možete je preuzeti sa oficijelnog Java web sajta.

– OFFICE PAKET PROGRAMA. Paket programa Microsoft Office koji uključuje programe Word za pisanje teksta, Excell za obradu tabela, i Power Point koji služi za izradu prezentacija.

Umesto Microsot Office paketa možete koristiti i besplatni Open Office paket. Open Office podržava i lokalne jezike sa ex-YU prostora, potpuno je besplatan, podržava i Windows i Linux i ima u paketu nabrojane programe. Razvija se odavno, ima ogromnu bazu korisnika i podršku a interfejs podseća na Office programe tako da je i tu prelazak sa Microsoft Office paketa lak i jednostavan a ne morate plaćati. Možete ga preuzeti sa Open Office oficijelne stranice. Sa te stranice izaberite OS koji imate ( Windows ili Linux u suštini ) i jezik na kojem ga želite ( engleski, srpski, hrvatski … ). Možete preuzeti i noviju verziju Open Office paketa koja je njegov naslednik i zove se Libre Office. Ovi paketi IMAJU SVE što vama treba da kreirate tekstove, tabele i prezentacije i besplatni su.

– E-MAIL NALOG. Za razliku od nekada dominirajućih lokalnih e-mail programa ( Microsoft Outlook, Eudora itd. ) danas dominiraju web mail servisi kao Google Mail ( Gmail ) , Yahoo Mail ( Ymail ) i drugi. Možete, a i poželjno je da imate više mail naloga. Web mail vam omogućava da primate i šaljete poštu sa bilo kog računara koji ima internet, pretražite stare poruke i to sve bez ikakvih dodatnih programa za razliku od lokalnih ( desktop ) programa koji sve mail-ove čuvaju na vašem lokalnom računaru.

Otvorite makar jedan mail nalog na Google servisu zato što ćete dobiti time pristup i drugim besplatnim Google alatima koji su nužni u internet marketingu kao što su google webmasters alat, google key word research tool koje ćemo objasniti u daljim lekcijama Net škole.


– PDF PROGRAM. PDF je forma koja je naširoko popularna za razmenu dokumenata na internetu. PDF fajlovi se mogu prikazati u samom internet pretraživaču a moguće ih je i preuzeti ( download ) na svoj računar.  Za pregledanje PDF fajlova, ali i za njihovo prebacivanje u druge formate – na primer slike, izradu PDF fajlova i drugo koristite besplatan PDF-Xchange Viewer. Sa tim fenomenalnim programom možete čak i da kreirate i dodajete pečate ( watermark ) svojim PDF dokumentima čime ih označavate kao vaše autorske. Ima još bezbroj opcija koje Adobe nudi samo u komercijalnim paketima a ovaj program vam ih pruža besplatno.

– NALOZI NA RAZNIM DRUŠTVENIM MREŽAMA. Prvenstveno Face Book, Twitter i sada sve popularniji Google+

– FORUMI. Forumi su on-line zajednice preteče društvenih mreža. Oni su i dalje jako popularni pogotovu među ljudima koji imaju slična interesovanja. Ljudi imaju bezbroj interesovanja pa tako imate i bezbroj foruma. Prednost foruma je što okupljaju ljude koji imaju neku zajedničku osobinu ili interesovanje. I na forumu žele da pričaju uglavnom o tome a ne o svemu i svačemu kao na Face Book-u recimo.  Može vam biti puno korisnije da se učlanite u forum koji je specijalizovan za biciklizam ako imate servis ili prodavnicu za bicikle iako na tom forumu ima recimo svega 1000 članova nego da ste na Face Book-u gde ima skoro milijardu ljudi. Zato što „forumaše“ zanima baš to što vi imate da ponudite, a koga šta zanima na Face Book-u e to je ipak veština da pogodite da vas ne bi smatrali spamerom ( osobom koja šalje neželjene poruke zbog čega vam mogu i ukinuti nalog ).  Kako da nađete dobar forum u koji treba da se učlanite ? Googlajte malo na termine koji vas zanimaju samo ispred dodajte reč FORUM. I ne zaboravite da kada se pridružite nekom forumu u svom profilu navedete sve svoje „magnete“ – blogove, sajtove itd.

– OBRADA VIDEA. U Windows OS imate ugrađen Microsoft Movie Maker počev od starog Windows XP sa servisnim paketom 3 ( Service Pack 3 ). U Windows 7 su uveli i Microsoft Live Movie Maker koji se preuzima kao opcija sa Microsoft sajta nakon instalacije Windows 7.  Za Linux imate odličan besplatan video editor Open Movie Editor naravno UBUNTU verzija Linuxa je podržana. Ovi programi su laki za upotrebu a sa njima možete napraviti za čas posla svoj video katalog, umiksovati slike sa muzikom i vašim glasom u pozadini, dodati brojne gotove efekte, dodati vaš tekst na video itd.

– NALOZI NA RAZNIM VIDEO SERVISIMA kao što su YouTube, Kewego, Vimeo. Ovi sajtovi su danas sve više društvene zajednice gde drugi mogu da postanu vaši „pretplatnici“ ( „subscriber“ ), mogu da „lajkuju“ vaš video, možete pisati i blog, kreirati tematske video kanale i tako bolje organizovati vaše video materijale i učiniti ih dostupnijim svima koji traže neku određenu temu, razmenjivati poruke sa drugim korisnicima, postaviti video odatle na svoj Face Book nalog, blog, web sajt itd.

– OBRADA SLIKA. Ne treba vam Photoshop ili Corel. To su programi za dizajnere, grafičku pripremu… Za jednostavnu manipulaciju slikama koja vama treba imate u svakom operativnom sistemu ugrađene programe na primer u windows OS program Paint, samo malo istražite svoj OS. Njima možete da promenite veličinu slike, dodate tekst ili oznaku na slici, odsečete deo slike i drugo. Takođe imate i bezbroj on-line servisa za obradu slika, gde možete raditi čak i specijalne efekte nad svojim slikama i foto montaže  i kada završite uređivanje slike preuzmete je na svoj računar i slobodno koristite. Neki su besplatni neki se plaćaju. Googlajte na termin za pretragu free on-line photo edit i naćićete ih bezbroj. Neki su Picnik, Pixlr, FotoFlexer ma ima ih bezbroj. I sem njih ako imate digitalni fotoaparat ili web kameru sigurno ste dobili i nekakav besplatan program za uređivanje vaših slika koji imaju i uređivanje videa sa raznim efektima.

– NALOZI NA RAZNIM FOTO SERVISIMA. Šta će vam oni ? Kao što znate kada pravite svoj blog ili sajt vi možete da pošaljete neku sliku sa svog računara na vaš lični nalog na tom servisu. Imali smo to u lekciji na temu Word Press bloga i postavljanja slike. No sliku ne morate slati na sam servis. Možete je umetnuti u vaš blog ili na vaš web sajt tako što ćete dati URL ( adresu ) slike koja je negde drugde na internetu. Otvorite nalog na nekom foto servisu, postavite slike tamo i svaka slika koju postavite će automatski dobiti svoj jedinstveni URL koji ćete naravno moći da vidite i da uradite copy-paste na svoj blog. Kako ćete imati više blogova i sajtova i često koristiti iste slike da ne biste svaki put slali iste slike na različite servise postavite ih na svoj nalog na nekom foto servisu i potom svaki put kada vam slika zatreba u nekom članku, na nekom blogu ili sajtu samo „zalepite“ ( „paste“  CTRL + V ) njen URL. Na taj način štedite vreme. Takođe i foto servisi nisu samo mesto za odlaganje slika već su i društvene zajednice gde možete komunicirati sa drugim ljudima, ostavljati komentare i tako dalje. Popularni foto servisi su Flickr, Photobucket i mnogi drugi. Googlajte na termin za pretragu image hosting i naćićete ih bezbroj.

– ENGLESKI JEZIK. Zavisno čime ćete se baviti i koje tržište planirate da pokrijete trebaće vam u manjoj ili većoj meri neko znanje engleskog jezika. Najpopularniji internet servisi i programi su u velikoj meri lokalizovani na jezike sa ex-YU prostora. Zato smo engleski jezik stavili na ovo mesto. No neki servisi još uvek nisu prevedeni. Vi ćete moći da uz malo truda prođete osnovni seminar Net škole jer se u lekcijama trudimo da koristimo servise koji su lokalizovani i da vam prevedemo reči koje nisu. Takođe i u knjigama Net škole smo objasnili značenje engleskih reči tako da ćete i to moći da ispratite. Ipak, potrudite se da što pre počnete da usvajate barem osnovnu internet i računarsku terminologiju. Da znate recimo šta znači click, send, download, connect, import, crop, resize itd. U Net školi u trećem mesecu osnovnog besplatnog seminara dobijate besplatni BBC video kurs engleskog jezika. Ali samo ako ste u prva dva meseca bili aktivni po pitanju lekcija Net škole na temu internet marketinga ( u tih prvih dva meseca će vam retko zatrebati engleski jezik ).

– DIGITALNI FOTO APARAT. Poslužiće vam dobro i da slikate porodične proslave i drugo. Nije vam baš neophodan sem ako ćete praviti neke video lekcije gde snimate sebe kako nešto radite, ili želite da napravite video o svom off-line poslu. Ako ste često i na nekim događajima uživo, radionice, seminari itd. dobro je imati ga da bi napravili fotografije koje ćete staviti na vaš blog, sajt, profil na Face Book-u recimo itd. Kvalitet i najjeftinijih foto aparata će biti dovoljan jer ionako je kvalitet videa na internetu lošiji od toga. Inače bi se posetiocima video učitavao satima, tačnije ne bi ga ni pogledali jer se sporo otvara. Obratite pažnju da se u zadnje vreme pojavljuju modeli koji snimaju i video ali bez zvuka. Za 70-80 EUR imate jeftine digitalne fotoaparate od 10 mega piksela koji snimaju i video sa zvukom i biće vam sasvim ok bilo koji od njih. Digitalni foto aparati ne mogu da rade i kao web kamera sem retkih i skupih modela. Jeftinije je uzeti digitalni foto aparat koji nema opciju da radi kao web kamera i web kameru zasebno nego jedan skupi uređaj. No možda će vaš izbor biti vođen motivima prestiža, a svakako da će i skup aparat  vršiti posao kad može i jeftiniji.

– WEB KAMERA. Poželjno je da je imate kada komunicirate sa drugima recimo video pozivi na Skype, webinari gde ćete zbog uspostavljanja prisnijeg odnosa sa prisutnima koristiti i web kamericu, video konferencije sa više učesnika itd. Gledajte da uzmete kvalitetnu web kameru, nemojte neku od 5 EUR. Dobre web kamere se mogu naći za 30-40 EUR, mada ima i onih sa HD rezolucijom od 100 EUR ali to vam već nije neophodno. Takođe web kamera treba da ima i mikrofon u sebi kako bi mogli da vas čuju. Ujedno nećete morati da zasebno nabavljate mikrofon.

– SKYPE.  Samo ime sve govori. Preuzmite ga sa oficijelnog Skype sajta. Koristiće vam i pri obukama u Net školi i sutradan u radu da besplatno ostvarite video pozive sa drugim ljudima širom sveta.

– AVATAR. Avatari su male sličice koje se pojavljuju pored vaših komentara na blogovima, forumima itd. Servis Gravatar vam omogućava da odredite sličicu koja je vaš prepoznatljivi avatar i svugde gde budete ostavljali komentare prikazivaće se ta sličica sa linkom koji želite. Registrujte se besplatno je i korisno jer pomaže da stvorite prepoznatljiv brend svog posla ili da brendirate samog sebe. To vam dođe kao vaš foto potpis koji vremenom postaje prepoznatljiv što budete više komentara i članaka pisali po internetu a da pri tome ne morate ručno da svaki put šaljete sličicu na razne forume i blogove gde ostavljate komentare.

– SERVISI ZA RAZMENU VELIKIH FAJLOVA. Ponekad će vam biti neophodno da omogućite drugima da preuzmu neki veliki fajl od vas. Na primer neki program, kolekciju slika, video materijala, brošure i slično. Nije poželjno da šaljete velike fajlove putem mail-a jer primaoc možda nema dovoljno mesta u svom mailbox-u. Drugo, ogroman fajl se može preuzimati satima i dok primaoc ne skine taj fajl u celosti ne može da dobije mailove koje su mu drugi poslali posle vas. Treće, ako će biti kasnije još primaoca onda vi ponovo morate da šaljete takav veliki fajl što je i vama nepraktično. Četvrto, ako vas neko pozove telefonom i zatraži hitno taj fajl vi u takvom scenariju morate sesti za računar da fajl pošaljete. Mnogo je bolje imati negde fajl na internetu odakle primaoc može da ga preuzme kada njemu odgovara i bez vašeg „cimanja“. Ako imate više fajlova koji idu zajedno spakujte ih prethodno u jedan ZIP fajl biće praktičnije i za slanje i za preuzimanje. Da bi se obezbedili u slučaju osetljivih podataka možete dodeliti  ZIP arhivi šifru koju će znati samo vaši primaoci. U tom slučaju još neko može preuzeti ZIP arhivu ali teško da će je otvoriti jer je duže šifre jako teško provaliti.  Za razmenu fajlova možete koristiti prostor od 3 GB ( tri giga bajta ) koji dobijate besplatno od Word Press servisa za svaki blog ukoliko ne očekujete velik broj preuzimanja, ne barem više puta na dan. Ako ćete imati česta preuzimanja onda otvorite nalog na nekom od besplatnih servisa za razmenu fajlova. Dobar besplatan servis koji vam čak ni ne traži da otvorite nalog je na primer PutShare. Imate i plaćene servise kao RapidShare i druge. Googlajte na termin za pretragu free file sharing hosting i dobićete bezbroj besplatnih ili delimično besplatnih on-line servisa za razmenu fajlova.

– webinar platforme, autoresponderi, domeni, hosting, affiliate direktorijumi, procesori za naplatu i plaćanje i drugi on-line alati su ono što učimo u Net školi. Kako da ih efikasno koristimo a ne samo da ih imamo.

Pozdrav do sledeće lekcije.

Advertisements